علت ایجاد بوی بد دهان چیست و چگونه آن را از بین ببریم؟

بوی بد دهان

از آزاردهنده‌ترین وضعیت‌های بهداشتی مبتلا بودن به هالیتوزیس یا همان بوی بد دهان است که ممکن است ناراحتی‌های زیادی را برای خود و یا اطرافیانمان ایجاد کند. با اینکه در بسیاری از جوامع، همچنان این مسئله یک تابوی فرهنگی‌ست، این حقیقت را کنار نمی‌زند که هالیتوزیس می‌تواند برای خود شخص نیز ناراحت‌کننده باشد. بوی بد دهان به یک دلیل خاص منتهی نمی‌شود و عوامل مختلفی می‌توانند درگیر باشند. اما در ادامه، به بررسی علت بوی بد دهان و رفع بوی بد دهان برای همیشه نگاهی خواهیم داشت. در ادامه همراه ۲۰۸۰ باشید.

بوی بد دهان چیست؟

بوی بد دهان که با نام پزشکی هالیتوزیس شناخته می‌شود؛ معمولا درباره‌ی بوی بد تنفس شماست که عموما کل دهان را در بر می‌گیرد. با اینکه بسیاری از افراد به عنوان راه‌حل از آدامس و خوشبو کننده‌های دهان استفاده می‌کنند. اما این مشکل، همچنان استرس‌زا و اضطراب‌آور است. هالیتوزیس یا بوی بد دهان حداقل یک‌بار برای هر شخصی اتفاق افتاده است و واقعا می‌تواند مشکل‌آفرین باشد. البته نکته جالب درباره‌ی هالیتوزیس این است که علی‌رغم رایج بودن، این مشکل به راحتی می‌تواند رفع شود و درمان‌پذیر است. هالیتوزیس می‌تواند دلایل و علل‌های متفاوتی در هر شخص داشته باشد، اما به صورت خلاصه فقط به چند علل کلی تقسیم‌بندی می‌شود.

نشانه‌های هالیتوزیس یا بوی بد دهان

تشخیص هالیتوزیس راحت و بدون دردسر است. اول باید نفس خود را استشمام کنید که آیا بوی ناخوشایندی می‌دهد یا خیر. بد بو بودن دهان خصوصا در صبح همراه با کمی سوزش زبان از اولین علائم هالیتوزیس می‌باشد. در ادامه، اگر به صورت مرتب خشکی دهان را تجربه می‌کنید و یا لایه‌ای سفید در عقب زبان مشاهده می‌کنید، بدانید که شما نیز ممکن است هالیتوزیس یا همان بوی بد دهان داشته باشید. از دیگر علائم یوی بد دهان، می‌توان به انباشتگی پلاک‌ در اطراف دندان، و ترشح مخاط از حفره‌های بینی دردهان و یا همان خلط اشاره کرد.

انواع بوی بد دهان

هالیتوز یا هالیتوزیس به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود و انواع گوناگونی دارد که می‌تواند به علت‌های مختلف ایجاد شود. بوی بد دهان از بیماری های شایع دهان و دندان است.
نوع اول بوی دهان، هالیتوزیس دهانی‌ست که به دلیل تجمع باکتری‌ها و بیماری لثه، یا خشکی دهان اتفاق می‌افتد. این نوع هالیتوزیس معمولا بوی بدی دارد.
هالیتوزیس سیستمیک، از دیگر نو‌‌ع‌های بوی بد دهان است که علت آن عموما به ریفلاکس معده، مشکلات گوارشی، و بیماری‌های کبدی و کلیوی مرتبط می‌شود.
هالیتوزیس موقت و هالیتوزیس صبح‌گآهی نیز جزو انواع بوی بد دهان به شمار می‌آیند که می‌تواند به علت کاهش ترشح بزاق، مصرف سیگار، خوردن غذاهای بودار، روزه گرفتن و یا الکل بوجود بیاید.

علت بوی بد دهان چیست؟

شایع‌ترین علت بوی بد دهان، تجمع باکتری‌هاست. باکتری‌ها، بیماری‌های لثه، و پوسیدگی دندان اصلی‌ترین دلیل بوی بد دهان هستند و می‌توانند بوی بد آزار دهنده‌ای را در دهان تولید کنند. به علاوه، خشکی دهان و عفونت‌های دهانی مثل آبسه یا عفونت پس از جراحی دندان نیز باعث ترشح و ایجاد بوی بد و مشمئز کننده در محیط دهان می‌شوند. در ادامه، بیماری‌های گوارشی مثل رفلاکس معده، مصرف برخی آنتی‌بیوتیک‌ها، بیماری‌های تنفسی مثل عفونت گلو، عفونت‌های سینوسی، برونشیت یا ذاتالریه و بیماری‌های کبدی، موجب ترشح زیاد بوی بد یا حتی بوی ماهی گندیده درون دهان خواهند شد.

درمان بوی بد دهان

نخست، برای درمان بوی بد دهان، دلیل پزشکی آن باید بررسی شود. پس از مراجعه به پزشک و فهمیدن دلیل اصلی هالیتوزیس، ممکن است راهکار‌های متفاوتی ارائه شود. جرم‌گیری دندان‌ها و تمیز کردن حرفه‌ای دهان، تشخیص عفونت‌های دهانی و ارائه‌ی راه حل‌های مناسب، و یا استفاده از دهانشویه‌های ضد باکتری جزو درمان‌های پزشکی برای هالیتوزیس به حساب می‌آیند. اگر خشکی دهان داشته باشید، پزشک برای شما خمیر دندان خشکی دهان، داروهای تحریک‌کننده بزاق یا حتی آدامس‌های مخصوص را تجویز خواهد کرد. درمان بوی بد دهان به صورت پزشکی بسیار راحت‌تر و سریع‌تر است.

برای رفع بوی بد دهان در صبح نوشیدن مقدار زیادی آب و استفاده از زبان پاک کن توصیه می‌شود. اگر بوی بد دهان از معده باشد، علائم دیگری مانند ریفلاکس معده، احساس طعم ترش در دهان و سوزش سر دل هم خواهید داشت که باید قرص برای رفع بوی بد دهان ناشی از معده مانند راینیتیدین مصرف کنید.

روش‌های خانگی برای درمان بوی بد دهان

برای درمان هالیتوزیس در خانه کار زیادی لازم نیست انجام دهید. بهترین کار رسیدگی مرتب به بهداشت دهان است. مسواک زدن و استفاده از وسایل بهداشتی با کیفیت مثل خمیر دندان ۲۰۸۰ و نخ دندان کشیدن، تاثیر زیادی در از بین بردن بوی بد دهان خواهد داشت. روش‌های راحت و خانگی دیگر برای درمان بوی بد دهان، می‌تواند شامل شست‌وشو با آب نمک و خوردن چای سبز به جای چای سیاه شود. به علاوه، نوشیدن آب کافی و مصرف میو‌ه و سبزیجات نیز می‌تواند دهان شما را پاکیزه‌تر نگه دارد که منجر به درمان هالیتوزیس خواهد شد.

کدام غذاها بوی بد دهان ایجاد می‌کنند؟

در رژیم غذایی روزانه، برخی غذاها به دلیل ترکیبات شیمیایی خود بوی بدی در دهان ایجاد می‌کنند. از رایج‌ترین و شناخته‌شده‌ترین چیزها، می‌توان به سیر و پیاز اشاره کرد. سیر و پیاز به دلیل ترکیبات خاص و گوگردی خود، پس از هضم شدن از طریق تنفس و ریه‌ها خارج می‌شوند. ماهی‌ها و انواع غذاهای دریایی، پنیر و لبنیات، قهوه، و الکل نیز از دیگر مواردی هستند که باعث ایجاد بوی بد دهان یا هالیتوزیس می‌شوند. به طور کلی‌، پرهیز از این موارد و یا رعایت بهداشت کامل پس از خوردن این نوع غذاها و نوشیدنی‌ها می‌تواند کمتر بوی بد در دهان ایجاد کند. مسواک زدن و یا جویدن آدامس‌های بدون قند برای رفع این بوها تاثیرگذازند.

چگونه از بوی بد دهان پیشگیری کنیم؟

برای پیشگیری از بوی بد دهان، همانطور که گفتیم بهتر است اول از همه چیز، به فکر رعایت بهداشت دهان و مسواک زدن مرتب باشید. تغذیه مناسب و مصرف کمتر سیگار می‌توانند از خشک شدن دهان و کمبود ترشح بزاق شما جلوگیری کنند تا هالیتوزیس برای شما اتفاق نیافتد. همچنین، سعی کنید که میوه و سبزیجات را نیز در رژیم غذایی خود اضافه کنید. جویدن آدامس بدون قند و نوشیدن آب کافی، نگهبان دهان شما یعنی بزاق را بیشتر ترشح خواهد کرد تا با بوی بد دهان مبارزه کنند.

جمع بندی

می‌دانیم که بوی بو دهان برای همه‌ی ما یک وضعیت نامطلوب و ناخوشایند است. اما با انجام امور ساده، نه تنها می‌توان آن‌ را کاهش داد؛ بلکه برای همیشه از شر هالیتوزیس خلاص شد. با وجود علت‌های مختلف بوی بد دهان، جایی برای نگرانی نیست. چرا گه با پیشرفت‌های متعدد، بوی بد دهان را می‌توان با استفاده از روش‌های آسان و خانگی و یا حتی استفاده از خمیر دندان های با کیفیت مثل ۲۰۸۰ آن را برطرف کرد و یا کاهش داد.

اگر مسواک ۲۰۸۰ را دوست داشتید و به آن‌ها اعتماد کردید، بهتر است برای اثر بخشی بیشتر از خمیر دندان ۲۰۸۰ استفاده کنید تا سریعتر به نتیجه رضایتبخش برسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *