با تغییرات زیادی که بارداری بر بدن میگذارد، برخی مسائل کمی سختتر از قبل بنظر میرسند. یکی از این کارهای سخت مراقبت از دندان در دوران بارداری است که مادران مهربان را با دشواری و مشکلات ناخواسته روبرو میکند. بیماری های دهان و دندان ممکن است در هر مرحلهای از زندگی سلامت شما را تهدید کند. اما اگر در دوران بارداری هستید، باید بدانید که حتی دندانهای شما نیز حساستر خواهند بود. در ادامه همراه ۲۰۸۰ باشید.
چگونه از دندان در دوران بارداری مراقبت کنیم؟
شاید فکر کنید که بهداشت دهان و دوران بارداری دو موضوع کاملا نامرتبط هستند. اما شواهد نشان میدهد که مادران، حتی باید بیشتر از بقیه مراقبت سلامتی دندانهای خود باشند. تحقیقات متعددی دربارهی بهداشت دهان در بارداری انجام شده که اکثر محققان دریافتهاند که رابطهی بسیار نزدیکی بین کم وزن بودن جنین و زایمان زودرس با سلامتی دندان وجود دارد. عفونت و التهاب لثه، یکی از رایجترین مشکلات بهداشتی دهان در دوران بارداری است که عوارض خطرناکی را میتواند به همراه داشته باشد. اما راهحل چیست؟ در ادامه این موضوع را به طور کامل بررسی خواهیم کرد.
آیا دندان خراب در دوران بارداری خطرناک است؟
همزمان که تغییرات هورمونی زیادی در دوران بارداری برای مادر اتفاق میافتد، سلامت دندان و یا حتی سلامت کلی مادر کمی حساستر میشود. یکی از موضوعاتی که در دوران بارداری بررسی میشود؛ بهداشت دهان در دوران بارداری است. اگر در دوران بارداری هستید و فکر میکنید که دندان خراب دارید، مطمئنا اولین کار مراجعه به پزشک است. چرا که دندان خراب در دوران بارداری میتواند خطرناک باشد و حتی باعث گسترش عفونت و باکتری در سرتاسر بدن خصوصا جنین شود. به علاوه، دندان خراب ممکن است به عفونت لثه و دندان منجر شود.
راههای ساده برای تقویت دندان در بارداری چیست؟
همانطور که متوجه شدید، دندان از مهمترین اعضای بدن است که در دوران بارداری، به دلیل تغییرات هورمونی میتواند در خطر باشد. پس تقویت دندان در بارداری بسیار حائز اهمیت است و راهکاری مختلفی وجود دارد که با چند اقدام ساده، لازم نیست نگران سلامتی خود و جنین باشید. اولین کار برای تقویت دندان در بارداری صحیح مسواک زدن روزانه و استفاده از نخ دندان و دهانشویههاست. شما با مسواک زدن منظم، و استفاده از خمیر دندان مناسب بارداری مانند خمیر دندان زیرو ۲۰۸۰ که فاقد هر گونه مواد مضر است، به راحتی میتوانید دندان خود را تقویت کنید تا شما و جنین از بابت عفونتهای دندانی و مشکلاتش در امان باشید. به علاوه، تغذیه سالم، و قرار دادن مواد غذایی مفیدی که حاوی کلسیم هستند، بسیار تاثیرگذار است.
عوارض عفونت دندان در بارداری چیست؟
پوسیدگی و عفونت دندان، تورم لثه، و تومور لثه، سه مورد از محتملترین مشکلاتیست که ممکن است در دوران بارداری آن را تجربه کنید. یکی از این مشکلات، عفونت دندان است که عوارض غیرقابل جبرانی را نیز میتواند داشته باشد. گسترش عفونت به سایر قسمتهای بدن، جزو اولین عوارضیست که میتواند عفونت دندان در پی داشته باشد که از طریق خون، به سایر قسمتهای بدن منتقل شود. درد و ناراحتی شدید برای مادر و جنین، وزن کم نوزاد در هنگام تولد، و زایمان زودرس، از دیگر عوارض عفونت دندان در بارداری هستند که میتوانند بر سلامت عمومی هردو (نوزاد و مادر) تاثیر بگذازند.
بهترین راهکار رفع عفونت دندان در دوران بارداری چیست؟
اولین اقدامی که باید به فکر آن باشید مراجعه به یک پزشک است. در صورت داشتن تب، بوی بد دهان، درد شدید و تورم، باید توسط دندانپزشک معاینه شوید تا راجع به سلامتی دندانهای خود و تشخیص پوسیدگی آن اطلاعات کافی را کسب کنید. پزشک ممکن است با روشهای ایمن مثل پاکسازی حرفهای دندان از هرگونه جرم و پلاک، و یا عصبکشی اقدام به معاینه شما بکند. بهترین راهکار رفع عفونت دندان در دوران بارداری، پس از مراجعه به پزشک، استفاده از کمپرس سرد و گرم است. شستشوی دهان با آب و نمک و استفاده از آنتیبیوتیکهای ایمن نیز کارساز خواهند بود.
بیشتر بخوانید: برای تقویت دهان و دندان چه بخوریم؟
بایدها و نبایدهای بهداشت دهان در بارداری که باید توجه کنیم
در دوران بارداری همه چیز باید ویژه باشد. از خورد و خوراک مادر تا داروها و ویتامینهایی که دریافت میکند. برای مراقبت از دندان در دوران بارداری و حفظ بهداشت دهان در این دوران بایدها و نبایدهایی وجود دارد که در صورت انجام آنها میشود این دوران را به سلامت گذراند و از خطرات احتمالی در امان ماند.
بایدهای بهداشت دندان در دوران بارداری
- بهتر است مرتب مسواک بزنید و از خمیر دندان مناسب دوران بارداری استفاده کنید.
- آب زیاد مصرف کنید؛ چرا که دهان شما باید مرطوب بماند.
- همیشه از نخ دندان و دهانشویههای خوب برای بهداشت دندان خود به کار ببرید.
- مراجعه و چکاپ عمومی با دندانپزشک برای تشخیص بیماریهای مرتبط به بهداشت دهان پیشنهاد میشود.
- تغذیه سالم، مثل مواد غذای حاوی ویتامینهای A، D، C، و کلسیم میتواند سلامت دندان شما را افزایش دهد.
- اگر حالت تهوع یا استفراغ دارید، به یاد داشته باشید تا پس از آن دهان را با آب گرم و خمیر دندان مناسب دوران بارداری شستشو دهید.
نبایدهای بهداشت دندان در دوران بارداری
- از مصرف خودسرانه داروهای مختلف و قرصهایی که توسط پزشک تجویز نمیشوند، پرهیز کنید.
- قند و غذاهای اسیدی دشمن دندانهای شما هستند، خصوصا در دوران بارداری که تغییرات هورمونی حتی بیشتر از قبل میشوند.
- بهداشت دهان و سلامتی دندانهای خود را نادیده نگیرید. چرا که آنها تاثیر زیادی در سلامت شما به عنوان مادر و سلامت جنین خواهند داشت.
پیشگیری بهتر از درمان!
مثل همیشه، پیشگیری بهتر از درمان است. با پیشگیری مناسب در زمان مناسب میتوانید از بسیاری از مشکلات رایج دندان در دوران در بارداری مقل عفونت و تورم لثه، دور بمانید. با مصرف لبنیات و رساندن کلسیم کافی به بدن و دندانهایتان، آنها را ایمن و سالم نگه دارید تا دچار عوارض عفونت دندان و التهاب لثه نشوید.
همچنین با مصرف آب کافی نه تنها سلامتی خود را در برابر تمام چیزها تضمین میکنید، بلکه باکتریها و پلاکهای کمتری نیز در دندان شما بوجود خواهد آمد. در آخر، با شستن دهان خود با آب گرم و نمک، هرچند مدت یکبار باعث از بین رفتن باکتریها خواهید شد. در آخر، اکر سعی کنید روزانه دندان خود را تمیز نگه دارید؛ به هیچ وجه نباید نگران دندانهای خود باشید.
در نتیجه
بیماریهای دهان و دندان حتی در دوران بارداری نیز شما را آسوده نخواهد گذاشت. مخصوصا در چنین شرایطی که معمولا تمام بدن به کوچکترین چیزها واکنش نشان میدهد و منتظر بهانه است. اگر به موقع پیگیری و یا حتی پیشگیری نکنید، عوارض عفونت دندان در بارداری تحملناپذیر و یا حتی غیرقابل جبران خواهد بود. پس بکوشید و به بهداشت دهان و دندان خود خصوصا در دوران بارداری واهمیت زیادی بدهید، تا به عنوان مادر لبخند زیباتری را هدیهی دیگران کنید. در آخر، اگر مسواک های ۲۰۸۰ را دوست داشتید و به آنها اعتماد کردید، بهتر است برای اثر بخشی بیشتر از خمیر دندان های ۲۰۸۰ استفاده کنید تا سریعتر به نتیجه رضایتبخش برسید.